Lukiota käyvä Leo, 17, suoritti jo yliopistotutkinnon – seuraavaksi vastaan asettuvat Kiinan ja USA:n huippukoodarit
2
Se, onko Leo Varis yksi kansainväliseen ohjelmointikilpailuun osallistuvista, varmistuu lopullisesti vasta kesällä, kun Suomen joukkue valitaan. – Tosi mielelläni reissuun lähtisin. Olisi varmaan ihan siisti kokemus, Varis tuumii. Päivi Tuovinen
17-vuotias lukiolainen Leo Varis matkaa hyvin todennäköisesti elokuussa Indonesiaan Jaavan saarelle, jos koronatilanne sen sallii. Jos ei, eksoottiset puitteet karisevat, ja noin 350 kilpailijaa 90 eri maasta ottaa mittaa koodaustaidoistaan etänä.
Lukion toista luokkaa käyvä Varis on näillä näkymin menossa edustamaan Suomea ohjelmoinnin olympialaisiksi kutsutussa kisassa.
Kansainväliseen kilpailuun on kymmenen viime vuoden aikana aina päässyt peruskouluille ja lukioille tarkoitetun Datatähti-kilpailun voittaja.
Ja sen kisan voittaja Varis nyt on.
– Puoliksi tuurilla, hän arvioi voittoaan.
– Mukana oli kilpailija, jonka olisi pitänyt voittaa, mutta hänellä ei vain sattunut menemään tuolloin ihan nappiin.
En minä mitään kympin keskiarvoa saa.
Tuuria tai ei, Variksen suoritukset lukion toisen luokan opiskelijana ovat kiistatta kaukana tavanomaisesta. Hänellä on jo suoritettuna tietojenkäsittelytieteen kandidaatintutkinto Helsingin yliopistossa.
Tavoiteaika yleensä vasta lukion jälkeen koittavalle tutkinnolle on kolme vuotta.
Variksen iässä lukion ohella kahdessa vuodessa opiskeltu tutkinto onkin kaikkinensa saavutuksena täysin poikkeuksellinen.
– Sain tutkinnonsuoritusoikeuden avoimen väylän kautta viime syksynä. Olin suorittanut Aalto-yliopistossa satunnaisia kursseja ennen kuin huomasin, että Helsingin yliopistolla on vielä laajempi ja parempi tarjonta siitä mikä minua oikeasti kiinnostaa, Varis kertoo.
– Tietojenkäsittelytieteen opinnot ovat itselleni enemmänkin kuin harrastus. Todennäköisesti tekisin ihan samoja juttuja vapaa-ajallakin, joten jos sellaisilla saa samalla suoritetuksi opintoja uraa varten, niin se on hieno asia.
Matematiikassa hyvin jo ala- ja yläasteella pärjännyt Varis kertoo kokeilleensa koodaamista ensimmäisen kerran vasta kahdeksannella luokalla. Kilpaohjelmoinnin harjoittelua on nyt takana puolisentoista vuotta.
– Ehkä ripeän opiskelun on mahdollistanut se, että opinnot ovat itselle tuntuneet helpoilta, hän tuumii.
Vaikka koodaaminen ja opiskelu ovat osin harrastus, Varis kertoo haluavansa pitää kiinni myös toisenlaisesta vapaa-ajasta muun ajanvietteen ja kavereiden parissa. Siksi hän keskittyy lukiossa siihen, mikä oikeasti kiinnostaa.
– Eli en minä mitään kympin keskiarvoa saa, hän naurahtaa.
– Mutta pärjään kaikissa aineissa riittävästi niin, että pääsen läpi.
Korona-aika ilman läsnäolopakkoa tunneilla on helpottanut ajankäyttöä.
– Sellainen tunti, joka ei ole ihan niin paljon kiinnostanut, on tullut käytettyä johonkin muuhun.
Valinnat ohjelmoinnin olympialaisiin varmistuvat vasta kesällä. Kaksi päivää kestävässä kisassa kaikki top 50 prosentin joukkoon pääsevät saavat pronssimitalin, hopeaa saa 25 prosentin parhaimmisto ja alle 10 prosentin kärkijoukolle on luvassa kultaa.
Kun osallistujia on myös sellaisista maista kuin Kiina ja USA, joiden omat neljä edustajaa ovat karsiutuneet valtavasta määrästä kilpailijoita, on tasokin sen mukainen.
– Jos kaikki menee hyvin ja sattuisi vielä samanlainen onni kuin Datatähti-kisassa, niin kyllä siellä hopeamitaliin voisi olla mahdollisuudet, Varis uumoilee.
Parhaille menestyjille on jaossa paikkoja kovan luokan yliopistoihin, mutta sellaisilla vantaalainen Varis ei päätänsä vaivaa.
– En haaveile mistään maailman huippuyliopistoihin pääsemisestä. Olen ihan tyytyväinen täkäläiseen laatuun.
Varis ei tiedä, pitääkö kaveripiiri ystäväänsä jonkinlaisena nerona, mutta yksi asia on selvä.
– Tietysti olen se, jolta kysytään neuvoja matikantehtäviin.