Autot: Suosittu Tiktok-tili antaa vinkkejä, miten pysäköinnissä voi säästää rahaa.
Maksuttomat parkkipaikat ovat pääkaupunkiseudulla yhä harvemmassa, ja vaikeinta niitä on löytää, jos ajaa Helsingissä.
Yksi Helsingin erikoisimmista parkkipaikoista löytyy Sörnäisten Vilhonvuorenkadulta. Moni on huomannut, että risteyksen ja pysäköintiä rajoittavan liikennemerkin väliin jää niin paljon tilaa, että ilmainen pysäköinti voi olla mahdollista.
Sana tästä porsaanreiästä on lähtenyt kiertämään erityisesti Puhuva Parkkisakko -nimisen Tiktok-tilin kautta. Kanavaa ylläpitävä mies on kertonut useista vastaavista paikoista eri puolilta kaupunkia. Suosituinta videota on katsottu yli 200 000 kertaa.
Viime aikoina hän on vinkkaillut muun muassa käytöstä poistetuista bussipysäkeistä, jotka voivat tarjota mahdollisuuden vapaaseen pysäköintiin. Yksi tällainen löytyy muun muassa Aleksis Kiven kadun loppupäästä. Hän sanoo, että vastaava paikka on myös Työpajankadulla lähellä Teurastamon pääporttia.
Mauri Hartikainen, 64, pysäköi autonsa keskiviikkona Työpajankadulle tuttuun paikkaan. Hän tietää, että käytöstä poistettujen bussipysäkkien kohdalla on usein vapaata, vaikka pysäköinti ei aina ilmaista olekaan. Hän kertoo tuntevansa Kalasataman porsaanreiät hyvin.
– Olen käynyt täällä töissä ja harrastuksissa usean vuoden ajan. Paikan löytäminen on yleensä helppoa.
Helsingin pysäköintisääntöjä järvenpääläinen Hartikainen pitää yksinkertaisina.
– Sinne voi pysäköidä, missä ei ole kieltomerkkiä. Laitoin äsken varmuuden vuoksi pysäköintikiekon.
Myös vantaalainen Tomi Lindfors, 42, pyörittelee parkkikiekkoaan Työpajankadulla. Hän sanoo, ettei jättäisi autoaan Puhuvan Parkkisakon mainitsemaan paikkaan, koska ei ole asiasta täysin varma.
– Ajattelen niin, ettei Helsingissä ole enää ilmaisia paikkoja. Luotan puhelimen parkkisovellukseen, joka kertoo hinnan, hän sanoo.
Helmikuussa Puhuva Parkkisakko teki videon Ullanlinnan Pietarinkadulta, jossa puuttuva liikennemerkki tarjosi vapaata pysäköintiä kymmenien metrien matkalle.
– Haluan auttaa ihmisiä ja tehdä liikenteestä sujuvampaa. Videoilla lisään ymmärrystä liikennemerkeistä ja kerron, mitä niiden merkinnät ja luvut oikeasti tarkoittavat. Vinkkien avulla ihmiset voivat välttää ongelmia ja säästyä pysäköintivirhemaksuilta. Autoilijat eivät välttämättä tiedä, että kahden tunnin paikan sijaan viereisellä kadulla saattaa olla esimerkiksi 24h-paikka.
Puhuva Parkkisakko -tilin ylläpitäjä ei halua esiintyä tässä jutussa omalla nimellään.
Helsingin kaupungin kunnallinen pysäköinninvalvoja Kaija Kossila tietää kanavan ja sen ylläpitäjän.
– Kyseessä ei ole kaupungin virallinen tiedotuskanava, Kossila kommentoi.
Puhuva Parkkisakko -tilistä vastaava mies sanoo, että 24h-liikennemerkkiin liittyy yleinen harhaluulo. Jotkut ajattelevat, että 24 tarkoittaa samaa kuin 24/7 – eli paikalla voisi olla useita päiviä putkeen.
– Merkki tarkoittaa kuitenkin vain vuorokauden pysäköintiä, jonka jälkeen auto täytyy ajaa pois. Täytyy myös muistaa, että pelkkä pysäköintikiekon ajan siirtäminen ei riitä. Jos pysäköintiä halua jatkaa, auto täytyy siirtää toiseen paikkaan.
Puhuva Parkkisakko muistuttaa, että kanavalla annettuja vinkkejä voi käyttää omalla vastuulla. Esimerkiksi liikennemerkin paikkaa on voitu muuttaa videon tekemisen jälkeen tai bussipysäkki ottaa uudelleen käyttöön.
– Jos et ole varma, voiko johonkin pysäköidä, älä pysäköi. Yleinen neuvoni on, että katso aina minkä merkin vaikutusalueella olet. Yksi väärinpysäköity auto saattaa houkutella muita samaan ansaan.