Hallituksen säätämä uusi työnhakumalli, joka velvoittaa useimmat työttömät hakemaan keskimäärin yhtä uutta työpaikkaa viikossa, on tuomassa melkoisen muutoksen sekä työttömille että työvoimahallinnon työntekijöille.
Ylen MOT-ohjemanmukaan virkailijat haastattelevat työnhakijoita jatkossa jopa 2,3 miljoonaa kertaa vuodessa.
Vapun jälkeen voimaan astuvan uudistuksen on arvioitu lisäävän työllisyyttä vähintään 9 500:lla. Ideana on lisätä työttömien saamia henkilökohtaisia palveluita, mikä auttaa heitä löytämään työtä.
Uusia työntekijöitä palkataan työllisyyspalveluihin 1 200 lisää.
Ylen työttömille tekemässä kyselyssä uudistus sai kritiikkiä, sillä monen työttömän mukaan ongelma ei ole ohjauksen vaan sopivien työpaikkojen puute.
Ylen haastattelema espoolainen Suvi Virtanen arvelee, että uusi malli voi pakottaa hänen hakemaan töitä oman alansa ulkopuolelta.
Nyt 39-vuotias Virtanen kaavoittaa ja ompelee lahjoituskankaista uusia vaatteita palkkatukityönä Kierrätyskeskuksessa.
– Kyllä se sitten mielikuvitusta vaatii, mitä paikkoja hakee jos ei niitä ole auki. Varmaan pitää laajentaa hakurepertuaaria, ei pelkästään niitä toivottuja työpaikkoja vaan myös muunlaisia, Virtanen sanoi Ylelle.
Ylen kyselyyn vastannut orimattilalainen Anne Pirkkalainen, 59, taas arvelee, että tarjolla on paljon huonosti palkattua työtä, joka on usein osa-aikaista.
– Ne on näitä niin sanottuja matalapalkka-alan töitä, eikä sillä kahden tai neljän tunnin palkalla elä.
Asiantuntijoiden mukaan uudistuksen mahdollisena sudenkuoppana on, miten resurssit riittävät pitkäaikaistyöttömien auttamiseen. Lausuntokierroksella hallituksen malli sai kritiikkiä siitä, että se kohtelee kaikkia uusia työttömiä samalla tavalla riippumatta avuntarpeesta.