Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoolaisesta kansanmusiikista ilmestyy keväällä levy – makupaloja kuullaan jo festareilla Sellosalissa

Kansanmusiikki: Pelimannien uutuuslevy tarjoaa musiikkia 100 vuodelta.

Espoon pelimanneilta ilmestyy keväällä levyllinen espoolaista kansanmusiikkia. Levyltä kuullaan makupaloja jo JuuriJuhlan konsertissa Sellosalissa Leppävaarassa 7. huhtikuuta, jolloin yhtye on yksi esiintyjistä JuuriJuhlan espoolaisessa juhlakavalkadissa.

Levyn kappaleet on valinnut ja sovittanut orkesterin taiteellinen johtaja Pekka Pentikäinen. Sävelmät kattavat espoolaisten pelimannien kappaleita yli 100 vuoden ajalta. Vanhimmat ovat 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa muistiin merkittyjä sävelmiä ja uusimmat nykymuusikoiden sävellyksiä lähivuosilta.

Esimerkiksi JuuriJuhlan taiteellinen johtaja Maria Kalaniemi on antanut yhden sävellyksensä Espoon pelimannien äänitettäväksi.

– Espoon sijainti Kuninkaantien varrella on vaikuttanut siihen, että meille on tullut vaikutteita sekä lännestä että idästä. 1800-luvun lopun Espoossa elettiin vahvaa suomenruotsalaisen kulttuurin aikaa ja siitä seuraa, että tuon ajan kansanmusiikki on duurivoittoista. Musiikissa on eurooppalainen sointi, Pentikäinen sanoo.

Espoon Pelimannien levy julkaistaan CD-muodossa kevään aikana Svenska litteratursällskapetin (SLS) julkaisusarjassa Folkmusik från Finlands svenskbygder.

Pentikäinen kiinnostui Svenska litteratursällskapetin arkistoissa olevista espoolaisnuotinnoksista muutama vuosi sitten ja päätti hakea apurahaa sovitustyöhön.

Vaikutteita on tullut sekä lännestä että idästä.

– Apuraha oli sysäys tutkia espoolaista musiikkia enemmänkin. Ehdotin Musiikkiyhdistys Espoon pelimannien hallitukselle, että tehdään levy.

– Kappaleiden valinta ei ollut helppo tehtävä, koska kävin läpi ja soitin noin sata espoolaista sävelmää.

– Arkistosta löytyi yksi häämarssi, jossa oli vain kuusi tahtia. Palasin siihen pettyneenä monta kertaa ja sitten päätin, että sävellän sen loppuun, joten tein 24 tahtia lisää, Pentikäinen mainitsee.

Tämä häämarssi kuullaan muiden levyltä poimittujen makupalojen kanssa JuuriJuhlan konsertissa.

Pentikäinen on muodostanut lyhyistä kappaleista myös valssi- ja polkkapotpurit.

Musiikissa kuuluu Pentikäisen mukaan se, että Espoo on jo kauan sitten ollut kulttuuripaikka: Espoon kartanoissa oli vilkasta musiikkielämää.

Espoon pelimannit on perustettu vuonna 1975. Mukana on yli 80-vuotiaitakin soittajia.

– Kun käyttää aivojaan, pysyy kunnossa. Kukaan ei saa ikähelpotuksia, Pentikäinen sanoo.

Pentikäinen on luotsannut Espoon pelimanneja vuodesta 1997. Kiinnostus kansanmusiikkia ja se soittamista kohtaan on pysynyt vakaana.

Espoon pelimannit toimii ruotsinkielisen työväenopiston Esbo Arbiksen yhteydessä. Pentikäinen kehuu sitä tukea, jonka orkesteri on saanut kaupungilta ja omalta hallitukseltaan.

– Olen saanut täysin keskittyä harjoitteluun orkesterin kanssa.

– Levy on kunnianosoitus espoolaisten kylien monimuotoiselle musiikkiperinteelle ja samalla panostuksemme Espoon kaupungin 50-vuotisjuhlaan, Musiikkiyhdistys Espoon pelimannit ry:n puheenjohtaja Kyösti Ruuttunen sanoo.

JuuriJuhla–RotFest -kansanmusiikkifestivaali järjestetään Espoossa 3.–9. huhtikuuta nyt 20. kerran.