Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkimuksen yllättävä tulos: Robotit eivät ole syrjäyttäneet työntekijöitä Suomen teollisuudessa

Robotit eivät ole vieneet työpaikkoja Suomen teollisuudessa. Sen sijaan ne ovat johtaneet työllisyyden kasvuun. Uuden teknologian käyttöönotto ei ole lisännyt myöskään korkeasti koulutettujen osaajien osuutta teollisuuden työpaikoilla, eikä siten syrjäyttänyt matalammin koulutettuja, kertoo Elinkeinoelämän tutkimuslaitos (Etla) tiedotteessaan.

Nämä tiedot käyvät ilmi tuoreesta Etlan, Massachusettsin teknillisen korkeakoulun (MIT) ja Laboren tutkimuksesta. Sen tulokset haastavat näkemyksen siitä, että teknologinen kehitys väistämättä veisi työpaikkoja ja lisäisi eriarvoisuutta.

Yksi selitys nyt saatuihin tuloksiin on tiedotteen mukaan se, että suomalaiset teollisuusyritykset erikoistuvat joustavaan korkean lisäarvon tuotantoon ennemmin kuin massatuotantoon. Tutkimuksen arvion mukaan vain 10 prosenttia voi luokitella massatuotannon yrityksiksi, joissa työntekijöiden korvaaminen teknologialla voi tyypillisemmin olla yritykselle kustannustehokas ratkaisu.

Tuoreen tutkimuksen tuloksista kävi ilmi myös, että uusien teknologioiden käyttöönotto suomalaisissa teollisuusyrityksissä on keskimäärin kasvattanut työllisyyttä eikä tuhonnut työpaikkoja. Teknologiainvestoinnit eivät ole myöskään lisänneet korkeasti koulutettujen osuutta teollisuuden työpaikoilla matalammin koulutettujen kustannuksella.

– Robotit eivät siis näytä johtavan nopeaan työttömyyteen tai koulutusvaatimusten nousuun suomalaisissa teollisuusyrityksissä. Tutkimuksemme tulokset poikkeavat merkittävästi kansainvälisestä keskustelusta. Syy siihen on nimenomaan se, miten teknologioita hyödynnetään suomalaisyrityksissä, toteaa tiedotteessa väitöskirjatutkija Joonas Tuhkuri MIT:stä.

Yritysten koneinvestoinnit on tiedotteen mukaan kohdistettu uusien tuotteiden joustavampaan valmistukseen sekä laadun ja toimitusvarmuuden parantamiseen.

– On puhuttu paljon siitä, miten robotit tappavat työpaikat. Yritysten näkökulmasta investoinnit kuitenkin harvoin kohdistuvat ainoastaan työntekijöiden korvaamiseen koneilla. Uudet teknologiat vaativat uusia taitoja ja yritykset tyypillisesti kouluttavat nykyiset työntekijänsä käyttämään laitteita, sen sijaan, että vaihtaisivat työntekijät uusiin korkeasti koulutettuihin, toteaa Etlan tutkija Johannes Hirvonen.