Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoossa tehdään nyt huoli-ilmoituksia nuorista ja keski-ikäisistä miehistä – taustalla viisi syytä

Huoli keski-ikäisistä sekä toisaalta alle 30-vuotiaista nuorista miehistä kalvaa useiden ihmisten mieltä Espoossa.

Keski-ikäisten miesten vitsauksina mainitaan etenkin yksinäisyys sekä elämänhallintaongelmat.

Nuorten miesten kurjuus johtuu puolestaan mielenterveys- ja päihdeongelmista, joihin liittyy asunnottomuus.

Tiedot käyvät ilmi Espoon sosiaali- ja potilasasiamiehen vuotta 2021 koskevasta selvityksestä. Selvityksen mukaan keski-ikäisten ja nuorten miesten osuus korostui viime vuonna sosiaali- ja potilasasiamiehelle tehdyissä huoli-ilmoituksissa.

Huoli-ilmoituksen voi tehdä kuka tahansa läheisestään, tuttavastaan tai esimerkiksi työtoveristaan huolissaan oleva kaupunkilainen. Usein niitä tekevät kuitenkin viranomaiset.

Miesten ohella huoli-ilmoituksissa painottuvat nyt sekä yksin että kumppaninsa kanssa kotonaan asuvat iäkkäät vanhukset.

Selvityksessä mainitaan, että huoli-ilmoitusten määrä kasvoi voimakkaasti Länsi-Uudenmaan sosiaali- ja kriisipäivystyksen sekä seniorineuvonta ja palveluohjaus Nestorin vastuualueilla 2020 ja 2021. Molempina vuosina niitä kirjattiin noin 700, kun vuonna 2019 määrä oli 360.

– Huoli-ilmoitusten tekijät olivat huolissaan kotona yksin asuvien tai pariskuntien terveyteen ja hyvinvointiin, elämänhallintaan ja arjessa pärjäämiseen sekä perhetilanteeseen ja palveluihin liittyvistä ongelmista sekä ihmisten suoranaisesta hädästä, selvityksessä kuvaillaan vanhuksia koskevia huoli-ilmoituksia.

Selvityksen mukaan Espoossa viime vuotta leimasivat myös terveyspalveluiden ja etenkin terveysasemien ongelmat. Länsiväylä kirjoitti viime syksynä useita uutisia kasvaneista hoitojonoista.

Yhteydenotot potilasasiamiehelle koskivat usein puhelinpalvelua, terveysasemalle ajan varaamisen vaikeutta ja hoitovirheitä.

Kaiken kaikkiaan sosiaali- ja potilasasiamiehen saamat yhteydenotot vähenivät Espoossa kuitenkin viime vuonna edellisvuoteen verrattuna.

Terveyspalveluihin liittyviä yhteydenottoja tuli 583, kun edellisvuonna niitä oli 630. Sosiaalipalveluihin liittyneitä yhteydenottoja oli 415, kun edellisvuonna luku oli 487.

– Yhteydenottojen väheneminen saattoi johtua ainakin joiltain osin siitä, että monien palveluyksikköjen toimintaa jouduttiin supistamaan. Kun palveluita on vähemmän, mahdollista tyytymättömyyttä palveluihin syntyy myös vähemmän, selvityksessä arvioidaan.

Selvityksen mukaan mielenterveyspalveluita toivottaisiin Espooseen lisää ja niiden toivottaisiin olevan pitkäkestoisempia. Sama koskee päihdehoitojaksoja.

Päihdehoitojaksoon kuuluva ajoterveyden seurannan lakkauttaminen joksikin aikaa sekä lastenpsykiatrisessa yksikössä toteutettu tauko uusien asiakkaiden ottamisessa herättivät viime vuonna paljon tyytymättömyyttä.

Yhteydenottoja tuli runsaasti myös vanhus- ja vammaiskyytejä välittävästä Kulkukeskuksesta.