Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tapiolan uimahallin remonttihanke etenee – rahaa puuttuu ainakin 12–16 miljoonaa euroa

Liikuntalautakunta ja tila- ja asuntojaosto kannattavat remonttia.

Käyttökiellossa oleva Tapiolan uimahalli remontoidaan perusteellisesti, ja halli on määrä avata käyttäjille loppuvuonna 2025.

Vilkasta keskustelua herättänyt remonttisuunnitelma oli maanantaina Espoon kaupunginhallituksen tila- ja asuntojaoston käsittelyssä. Jaosto totesi, että hanke tarvitsee lisää määrärahoja vuosien 2021–24 kaupungin investointiohjelmaan.

Jaosto kannattaa hallin korjausta. Samalle kannalle asettui aiemmin liikuntalautakunta. Lopullisen päätöksen asiassa tekee valtuusto.

Uimahalli remontointiin 2000-luvun alussa, mutta se jouduttiin sulkemaan 2016 sisäilmaongelmien takia. Uuden remontin kustannuksiksi on arvioitu 42–46 miljoonaa euroa, mutta hankkeen virkamiesvalmistelijat varoittavat, että summa voi kasvaa.

Rakennusalan kuluja on tällä hetkellä vaikea arvioida materiaalipulan ja inflaation takia.

Tavoitteena on säilyttää hallin ulkonäkö.

Espoon investointiohjelmassa 2022–2031 hanke ajoittuu vuosille 2021–2024 ja sille on varattu 29,9 miljoonaa euroa.

Lue myös: Tapiolan uimahallin remonttikulut hirvittävät monia espoolaisia – "Tulee olemaan melkoinen lovi kaupungin kassaan"

Kustannuksia nostaa se, että hallin tilat on korjattava monin paikoin perustuksia myöten.

Kuntotutkimuksissa paljastui, että hallin perustus- ja alapohjarakenteissa on pitkälle kehittynyt alkalikivireaktio, joka ei ole korjattavissa. Esimerkiksi pääallastilan alapohjarakenteet, kellaritilat, perustukset ja allasrakenteet on purettava ja rakennettava uudelleen.

Suunnitelmaan kuuluu myös uusi 350 hengen katsomo. Lopulliset ratkaisut täsmentyvät suunnittelun edetessä, todetaan tila- ja asuntojaoston maanantaisessa tiedotteessa.

Ulkona olevat kahluuallas ja ulkohyppyallas sekä katsomon rakenteet ovat niin ikään erittäin huonossa kunnossa, ja ne on määrä rakentaa uudelleen.

Myös kolmikerroksinen puku-pesuhuonesiipi kellareineen puretaan, sillä kerrokset ovat liian matalia nykytekniikalle. Uudet tilat rakennetaan kahteen kerrokseen. Uuden laajennuksen alle rakennetaan täysimittainen kellari, johon asennetaan uimahallin teknisiä järjestelmiä.

Lue myös: Betonia syövä kemiallinen reaktio tuo miljoonalaskun Tapiolan uimahalliremontissa – ilmiöön herättiin Suomessa vasta muutama vuosi sitten

Tila- ja asuntojaoston mukaan remontissa on tavoitteena säilyttää uimahallin ulkonäkö. Suunnittelussa ja toteutuksessa huomioidaan kaupunkikuvalliset, rakennustaiteelliset ja arkkitehtoniset arvot.

Aarne Ervin suunnittelema uimahalli valmistui alun perin 1965. Halli on suojeltu rakennustaiteellisesti arvokkaana rakennuksena.