Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt tuli virallinen määritelmä: Ruokarobotti on jalankulkija

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on laatinut määritelmän siitä, mikä on robotin asema tieliikenteessä. Käytännössä robotti on jalankulkija.

Robotteja käytetään Espoossa ostoksien kuljetukseen kaupasta kotiovelle. Matkallaan ne liikkuvat luonnollisesti muun liikenteen seassa.

– Olemme poliisin kanssa tulkinneet näiden olevan jalankulkua avustavia tai korvaavia sähköisiä liikkumisvälineitä. Tavarankuljetusrobotteihin sovelletaan siis jalankulkijan liikennesääntöjä. Kun ne kulkevat pyörätiellä, sovelletaan niihin pyöräilijän liikennesääntöjä, liikenne- ja viestintävirasto määrittelee Twitterissä.

Seuranneessa keskustelussa on kyselty, miten väistämisvelvollisuutta sovelletaan robotteihin.

– Jos robotteihin sovelletaan jalankulkijan liikennesääntöjä, pitääkö niitä siis väistää, jos ne esim. ovat aikeissa tulla suojatielle? Jalankulkija ei myöskään muutu pyöräilijäksi kävellessään pyörätiellä, joten tämän voisi ehkä viestiä selkeämminkin, kyselee Sami Sundell.

Traficom vastaa, että robotinkaan yli ei saa ajaa.

– Robotteja on hyvä väistää eli yli ei saa ajaa. Ne ovat liikkumisvälineitä, jotka lähtökohtaisesti väistävät muita liikkujia. Kun nopeus on nyt max kuusi kilometriä tunnissa, niin niitä koskevat jalankulkijan säännöt paitsi jos robotti liikkuu pyörätiellä, niin silloin pyöräilijän säännöt.