Kun Kirkkonummen seurakunnat valitsivat yli 40 vuotta sitten jo silloin tunnetun arkkitehdin seurakuntakeskuksensa suunnittelijaksi, ei arvattu, mikä ongelma talosta tulee.
Seurakuntakeskus on päätetty purkaa, mutta sen suojelusta on noussut kiista, joka uhkaa muuttua sitkeäksi.
Viimeksi Uudenmaan ely-keskus linjasi, että talon voi purkaa.
Elyn mukaan talolla on suojeluarvoja. Vaakakupissa painavat kuitenkin talon kunnostuskustannukset, jotka elyn mielestä olisivat kohtuuttomat omistajalle eli Kirkkonummen seurakuntayhtymälle.
Jo vanhentuneen kustannusarvion mukaan korjauskustannukset olisivat noin 7,5 miljoonaa euroa, mikä olisi samaa luokkaa kuin uuden rakentaminen.
Suojelua ja purkamisen kieltämistä on esittänyt Docomomo Suomi Finland ry, joka on osa kansainvälistä modernin arkkitehtuurin tutkimus- ja suojelujärjestöä. Yhdistys tunnetaan 1900-luvun modernin arkkitehtuurin puolestapuhujana. Sen jäsenistössä on muitakin kuin arkkitehtejä.
Yhdistys on ottanut huomionsa kohteeksi seurakuntakeskuksen varsinkin siksi, että sen suunnittelijaa akateemikko Juha Leiviskää pidetään Suomen nykyarkkitehdeistä maailmalla kaikkein tunnetuimpana.
Seurakuntakeksus on valmistunut vuonna 1984.
Docomomon puheenjohtaja Petteri Kummala kertoo, että yhdistys miettii kuukauden sisällä, miten tuoreeseen elyn kannanottoon suhtaudutaan. Ely-keskuksen päätöksestä voi valittaa hallinto-oikeuteen.
− Selvitämme, mitä juridisia näkökohtia olisi valitukseen. Näissä päätöksissä ei riitä, että on eri mieltä. Pitää löytää laista pykälät, joihin vedotaan, sanoo Kummala.
Seurakuntakeskusta ei ole koskaan merkitty suojelukohteeksi.

Kirkkonummen seurakunnat päättivät neljä vuotta sitten peruskorjata talon. Seuraavana vuonna päätös pyörrettiin ja päädyttiin purkamisen kannalle.
Rakennus on ollut käyttämättä jo puolitoista vuotta sisäilmaongelmien vuoksi. Samalla seurakuntien tilantarve on vähentynyt, kun esimeriksi työntekijämäärä on pienentynyt.
Suojelukiistat voivat olla pitkällisiä. Lähin esimerkki on Espoosta, jossa kaupungin virastotalo on ollut yli 10 vuotta tyhjillään. Purkupäätös on tehty vuosia sitten, mutta edelleen valitukset ja asian uudelleen esille ottaminen viivästyttävät purkutöihin ryhtymistä.
Espoon virastotaloa ei arkkitehtipiireissä pidetä rakennushistoriallisesti merkittävänä. Purkupäätöstä vastustavat lähinnä paikalliset vaikuttajat.
Edit 10.6. kello 11.59. Täsmennetty ilmaisuja Docomomon roolista.