Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kysely: Valtaosa ei suostu eläkkeiden pienentämiseen, jos rahaa niiden vahvistamiseen pitäisi löytyä lisää

Peräti 84 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että jo eläkkeellä olevien eläkkeiden pienentäminen on huono tai melko huono ajatus, jos eläkkeiden rahoitusta pitäisi vahvistaa.

83 prosenttia ei halua, että myöskään tulevien eläkeläisten eläkettä pienennettäisiin.

Tämä selviää Eläketurvakeskuksen (ETK) tuoreesta eläkebarometristä.

Reilut 60 prosenttia suomalaisista pitää työperäistä maahanmuuttoa hyvänä keinona eläkerahoituksen vahvistamiseksi.

Toiseksi myönteisimmin suhtauduttiin eläkemaksujen nostoon. Sitä kannattaa reilu kolmannes.Vain neljännes kannattaa eläkevarojen tuottojen kasvattamista sijoitustoiminnan riskinottoa lisäämällä, kertoo eläkebarometri.

Työperäisen maahanmuuton kannatus eläkkeiden rahoituksen riittävyyden vahvistajana kasvoi viimevuotiseen tutkimukseen verrattuna 10 prosenttiyksiköllä.

Vain joka neljäs piti hyvänä tai melko hyvänä ehdotusta, jonka mukaan eläkevarojen tuottoa voitaisiin kasvattaa lisäämällä sijoitustoiminnan riskinottoa. Yli kolmannes suhtautui kriittisesti siihen. Alle 50-vuotiaat suhtautuvat asiaan myönteisemmin kuin 50–64-vuotiaat.

– Tietotaso eläketurvasta on kohtuullisen hyvä. Olisi toivottavaa, että mahdollisimman moni tietäisi eläkkeen myöhentämisen parantavan työeläkettä. Silloin jokainen voisi tehdä päätöksen eläkkeelle siirtymisen ajankohdasta oikean tiedon varassa, Eläketurvakeskuksen ekonomisti Sanna Tenhunen toteaa tiedotteessa.

Suomalaisten luottamus on säilynyt viime vuodet korkealla tasolla. Noin 70 prosenttia luottaa suomalaisen eläkejärjestelmään. Suurin piirtein yhtä moni ajatteli, että eläkevaroja hoidetaan luotettavasti. 54 prosenttia silti katsoo, että nuoremmat sukupolvet joutuvat liiaksi eläkkeiden maksajiksi.

Toukokuussa 2022 tehtyyn kyselyyn vastasi reilu tuhat 18–79-vuotiasta suomalaista.