Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hangossa yhdistetään tennis ja lukio – starttia kävi vauhdittamassa lajin legenda Björn Borg

Tennislegenda Björn Borg pyörähti Hangon lukiohanketta tukevassa hyväntekeväisyystapahtumassa.

Kädet tärisevät vieläkin, sanoi Mimi Khreliats, 16, Hangon tenniskentällä viime viikolla järjestetyssä tapahtumassa.

Hän vastaanotti legendaarisen Björn Borgin avauslyönnin, jolla juhlistettiin tennislinjan käynnistymistä Hangon lukiossa. Tapahtumassa kerättiin rahaa Hangon lukion tennislinjan starttiin.

Granin tennisseurassa lajioppinsa saanut Khreliats aloittaa ensimmäisten joukossa lukion ensimmäisellä luokalla elokuussa.

Super Camp -varainkeruutapahtuman taustalla on pitkänlinjan tennismies ja kesähankolainen Joakim Berner. Borgin saaminen Hankoon vei Berneriltä viisi vuotta.

Ikäisissään Suomen kymmenen parhaan joukossa oleva Khreliats on mielissään uudesta ympäristöstä. Lukiovalintaansa hän pohtii näin:

– Täällä etäisyydet ovat lyhyet kentän ja koulun välillä. Pääkaupunkiseudulla on aina saatava kyyti tai pitää mennä julkisella. Harjoittelun ja koulun yhdistäminen on jouhevaa.

– Varmasti tulee ikävä perhettä, mutta äiti on luvannut olla auttamassa ensimmäisen viikon. Osaan itse tehdä perusruokia pastoista ja erilaisia salaatteja, ammattilaiseksi tähtäävä nuori jatkaa.

Tennis on antanut Khreliatsille muutakin kuin pelkkää liikunnallista iloa.

Harjoittelun ja koulun yhdistäminen onjouhevaa.

– Tunsin ennen itseni enemmän introvertiksi, mutta tenniksen myötä olen oppinut paljon aiempaa sosiaalisemmaksi.

Hangossa Khreliatsin on mahdollisuus harjoitella neljä kerta viikossa aamuisin ja viisi kertaa iltapäivisin. Lisäksi pelaajille tarjotaan kehon huoltoa ja opastusta fysiikkaharjoitteisiin.

Berner on silminnähden tyytyväinen, että hän sai houkuteltua entisen maailman ykköspelaaja Björn Borgin paikalle. Pelipaikkoja oli 21 yhteistyökumppaneille. Kolmen päivän aikana he pelasivat toisiaan vastaan.

– Borg toi lisäarvoa tilaisuuteen. Hän kiersi ja katseli osallistujien pelaamista, ja antoi heille vinkkejä pelaamisesta, Berner kehuu ystävänsä roolia tapahtumassa.

Tie tennisammattilaiseksi on pitkä. Viidesti Wimbledonin voittanut ruotsalaistähti tietää, mitä huipulle pääseminen vaatii.

– Kentällä pitää viihtyä neljä tuntia päivässä. Lisäksi fysiikkaa pitää treenata päivittäin, Borg muistuttelee.

Björn Borg toteaa vielä Länsiväylälle, että suomalaisen tenniksen kehittymisen kannalta on elintärkeää, että se tulee ulos pääkaupunkiseudulta.

– Tenniksen ei pidä olla Helsinki-keskeistä.

Tennispainotteisella lukiolinjalla opetus tapahtuu joko suomeksi Hankoniemen lukiossa tai ruotsiksi Hangö gymnasiumissa. Se toteutetaan yhteistyössä Hangon Tenniskerhon kanssa.

Hangossa ei ole virallista urheilulukiota, mutta syksyllä lukiossa aloittaa 2–3 tennispelaajaa. Jatkossa tennispainotteisia lukiopaikkoja on kuusi.

Vierailevina valmentajina on muun muassa Suomen tennisparhaimmistoa. Ruotsalainen Anders Järryd, joka on kaksinpelin ATP-5 ja nelinpelin ATP-1, valmentaa Båstadin tennislukiossa. Ranskalainen Jacques Hervet oli ITF Junior Teamin valmentajana Jarkko Niemisen aikana ja Ranskan Tennisliiton valmentajana.

Vuodenvaihteessa olosuhteet Hangossa paranevat Bernerin mukaan merkittävästi, kun Hangon Tenniskerho avaa uuden neljän kentän tennishallin.

– Uusi halli tarjoaa upeat puitteet. Tennisvalmentamista on mahdollista kehittää eri tavalla, Berner arvioi. Alustana kentillä on sama pinnoite kuin US Openissa.

Bernerin mukaan jäänmurtajana oli se, että Etelä-Suomen aluehallintovirasto (AVI) myönsi hallin rakentamiseen valtion tukea 363 000 euroa.

Hänen mielestään Hanko pystyy tarjoamaan muitakin etuja nuorille pelaajille.

– Nuorilla on mahdollisuus harjoitella ulkona massakentällä pitkään. Peli massalla on erilaista kuin sisällä. Uskon sen antavan erilaisen kilpailuedun valmennettaville ja valmentajille.

Berner kertoo, että tennishanke on herättänyt kiinnostusta myös muiden lajien parissa, kuten ratsastuksen, padelin, golfin ja motocrossin.