Radio-ohjattu ilmailu viehättää niin nuoria kuin vanhoja.
Oma ensikosketukseni RC-lennokkeihin oli alle 10-vuotiaana, kun kävin Helsingin Jäähallissa Model Expossa. Ajattelin, että ’wau, mitä laitteita’. Vasta myöhemmin aloin kuitenkin harrastaa ja ostaa omia koneita, sanoo Espoon RC-Ilmailukentän kenttäpäällikkö Tero Hartikainen.
RC-harrastus tulee sanoista radio controlled, eli radio-ohjattava.
Hartikainen, 46, sanoo, että harrastus yhdistää ikäpolvia. Ämmässuolla viihtyvät niin kaksikymppiset kuin eläkeläisetkin.
RC-kentällä ilmaillaan lentokoneilla, helikoptereilla ja droneilla. Ämmässuolla on noin sata lajille omistautunutta harrastajaa.
– Korona jonkin verran rokotti harrastajamääriämme. Myös EU:n regulaatio 2021 dronen ajoluvista tiputti vähän aktiivisuutta. Kaikki eivät viitsineet tai muutoin jaksaneet suorittaa ajolupaa, Hartikainen kertoo.
Espoon RC-Ilmailukenttää ylläpitävät Soukan Lennokkikerho ja RC-Kopterit ry.
Hartikaisen mukaan harrastuksessa alkuun pääsee melko pienelläkin summalla, mutta parhaat laitteet saattavat maksaa 5 000–6 000 euroa.
– Moni tulee mukaan lennokkeihin radio-ohjattavien autojen kautta, niitä saa ostettua satasella tai kahdella. Helikopterit ovat paljon monimutkaisempia ja vaikeampia ohjata.
RC-lennättäminen on osin teknistä puuhaa. Laitteista täytyy olla ainakin joiltain osin kiinnostunut.
– Meillä autetaan alkuun, jos tekniikka epäilyttää. Kokeneemmat auttavat niin nuoria kuin muitakin matalalla kynnyksellä.

Laitteilla suoritetaan taitoratoja ja ajetaan nopeutta. RC-helikopterin huippunopeus on 300 km/t.
– Kovasta vauhdista saa aina ylimääräisiä kiksejä. Siinä saa pitää kädet vakaana – koko ajan on tunne, että kohta räjähtää. Kovissa nopeuksissa kone on äärirajoilla, se pitää kovaa ääntä ja jylinää, Hartikainen nauraa.
Taitoratoja varten harjoitellaan simulaattorilla koti-PC:llä.
– Laji opettaa pitkäjänteisyyttä. Taitoratoja harjoitellaan ensin simulaattoreilla, jotta vältetään koneen osuminen kenttään. Onnistumisesta tulee aina hyvä fiilis.

Lajissa myös kisataan korkealla tasolla.
– Tässä on kansallisia kilpailuja eri luokissa ja sarjoissa sekä SM-kilpailut. Jotkut käyvät kilpailemassa ulkomailla. Kaikissa RC-sarjoissa järjestetään MM-kilpailut, joten laji on varsin kansainvälinen.
Espoon kaupunki on tukenut RC-Ilmailukentän toimintaa vuokraamalla kentän. Lisäksi kaupunki avustaa kolmen hehtaarin kokoisen maa-alueen kunnostamisessa ja ylläpitämisessä.
– Tämä on yhteisöllistä ja mukavaa toimintaa. Talkoilla teemme paljon yhdessä. Itse pyrin käymään viikoittain lennättämässä kopteria. Sosiaalisessa mediassa on ryhmiä, jossa porukat sopivat tulemisiaan kentälle, Hartikainen vinkkaa.