Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joka viides eläkeläinen nyt talousvaikeuksissa – mutta korona-aika tuottikin yhden yllätyksen

Vaikka enemmistö vanhuuseläkeläisistä kokee taloudellisen tilanteensa hyväksi, noin joka viidennellä eläkeläisellä on pitkittyneitä toimeentulovaikeuksia.

Joka kuudes eläkeläinen on pinteessä terveysmenojen vuoksi ja useampi kuin joka kymmenes myös asumismenojen vuoksi. Lisäksi alle viidennekselle ei jää rahaa välttämättömien menojen jälkeen.

Tämä ilmenee Eläketurvakeskuksen tuoreesta tutkimuksesta, jossa verrattiin vuoden 2017 tilannetta vuoteen 2020.

– Viime aikoina kiihtynyt hintojen nousu vaikuttaa myös eläkeläisten toimeentuloon, erityisesti heillä, joilla taloudellinen tilanne on heikompi ja liikkumavara vähäistä, arvioi erikoistutkija Liisa-Maria Palomäki Eläketurvakeskuksesta.

Tutkimus perustuu seuranta-aineistoon, jonka avulla noin 1 400 vanhuuseläkeläisen toimeentulokokemuksia on voitu tarkastella ensi kertaa kahtena ajankohtana.

Tutkimuksen mukaan vanhuuseläkeläisten kokemukset toimeentulosta ovat melko pysyviä. Jos kokemukset muuttuivat tutkimusjakson aikana, ne muuttuivat useammin parempaan kuin heikompaan suuntaan.

– Taloudellisen tilanteen koettiin parantuneen hieman vuosien 2017 ja 2020 välillä. Heikommin toimeentulevat ryhmät kokivat muutoksia toimeentulossa muita useammin. Tämä voi kertoa kapeasta taloudellisesta liikkumavarasta, jossa pienetkin muutokset menoissa tai tuloissa voivat heijastua helposti kokemuksiin, Palomäki arvioi.

Yllättävää kyllä: tutkimukseen syksyllä 2020 vastanneista vain seitsemän prosenttia koki koronapandemian heikentäneen toimeentuloaan.

– Kaikki vanhuuseläkeläiset huomioiden pandemian vaikutukset taloudelliseen tyytyväisyyteen näyttävät jääneen melko vähäisiksi, Liisa-Maria Palomäki toteaa.