Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Wolt ja Bolt saivat kilpailijan Virossa – näin Hesburgerinkin ruokaa kuljettava haastaja aikoo pärjätä

Suomalainen Wolt, jonka nykyään omistaa yhdysvaltalaisen DoorDash, ja virolainen Bolt saivat syyskuussa ruokalähettipalveluilleen uuden kilpailija, kun Virossa aloitti toimintansa liikemies Margus Linnamäen omistama Fudy.

Kaikilla kolmella toimijalla on käytössään mobiilipohjainen sovellus, jolla asiakas voi valita, tilata ja maksaa ruokatilauksensa sekä seurata sen kuljetusta. Uusi Fudy eroaa kilpailijoistaan ainoastaan siinä, että sen kautta voi tilata vain ruokaa ravintoloista. Sekä Woltin että Boltin kautta voi tilata esimerkiksi elintarvikkeita ruokakaupasta tai vaikka kukkia kukkakaupasta.

Viron yleisradion haastatteleman Fudy-sovelluksen toimitusjohtajan Holger Lihtmaan mukaan keskittyminen vain ravintoloiden ruokatilauksiin on yritykselle kilpailuetu, koska muut palvelut eivät vie ravintoloiden näkyvyyttä sovelluksessa.

Lokakuusta alkaen Fudy-sovelluksella on yksinoikeus kuljettaa monien ravintoloiden ja ravintolaketjujen ruoka-annoksia kuluttajille. Suurin osa näistä ravintoloista on myös Margus Linnamäen omistuksessa. Pelkästään Fudy-sovellukseen siirtyvistä 17 ravintolasta vain kuusi ei ole Linnamäen tai jonkun hänen yrityksensä omistuksessa.

Jatkossa esimerkiksi suomalaisen Hesburgerin hampurilaisia voi Virossa tilata vain Fudyn kautta. Muita Fudyn alustalle muuttaneita ravintoloita ovat esimerkiksi Viru Burger, Pomo, Tai Boh ja Lido.

Holger Lihtmaan mukaan samaan emokonserniin kuuluvien ravintoloiden mukaan ottaminen sovellukseen helpotti uuden palvelun aloittamista.

– Emme missään tapauksessa aio keskittyä vain omaan konserniimme kuuluviin ravintoloihin, mutta meidän oli yksinkertaisesti aloitettava jostain, Lihtmaa toteaa.

Kilpailijoiden mukaan Fudyn tulo markkinoille ei ole ainakaan toistaiseksi vaikuttanut markkinaan negatiivisesti. Woltin Baltian johtajan Liis Ristalin mukaan Woltin myyntivolyymit ovat itseasiassa jatkaneet kasvuaan. Myöskään Bolt Food ei ole yrityksen Viron johtajan Jaagup Jalakasin mukaan kokenut myynnin laskua.

Kilpailijayritykset näkevät uuden toimijan markkinoille tulossa enemmän positiivisia kuin negatiivisia puolia.

– Uusi toimija tekee toimialastamme vahvemman, ammattimaisemman ja opettaa asiakkaita käyttämään tällaista palvelua enemmän, Liis Ristal toteaa.

– Bolt on jo kilpaillut erilaisten toimijoiden kanssa eri markkinoilla useiden vuosien ajan, emmekä siksi pelkää kilpailua, Jalakas puolestaan sanoo.