Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsinki omistaa Espoossa suuria maa-alueita, ja nyt se aikoo panna ne lihoiksi

Helsinki hankki Espoossa omistamansa maat pääosin 1930-luvulla.

Helsinki suunnittelee kehittävänsä ja myyvänsä omistamansa maat Leppävaarassa, Vermossa ja Hannusmetsässä.

Vuosien varrella Helsinki on jo kehittänyt Espoossa omistamiaan maita yhteistyössä Espoon kanssa.

Helsingin pormestari Juhana Vartiainen sanoo, että molemmat kaupungit ovat hyötyneet, koska Espoo on saanut kaavoitetusta Helsingin maista mittavat maankäyttösopimuskorvaukset.

Korvaus on viime vuosina ollut noin 50 kaavoituksen tuomasta arvonnoususta. Samalla Espoon kiinteistöveropohja on laajentunut.

Jokainen kiinteistökauppa vaatii erillisen päätöksen.

– En näe tarkoituksenmukaisena, että toinen kunta omistaa maa-alueita toisen kunnan alueelta. Nykytilanteessa on myös se hankaluus alueiden järkevän kehityksen näkökulmasta, että tontin omistus on meillä mutta kaavoitusoikeudet ovat Espoolla, Vartiainen kertoo sähköpostitse Länsiväylä-lehdelle.

Kehittäminen tarkoittaa Vartiaisen mukaan sitä, että etsitään mahdollisimman hyvä kaavaratkaisu yhteistyössä Espoon kaupungin ja mahdollisten rakennusliikkeiden kanssa. Tarkoitus on kaavoittaa asuntoja ja liiketiloja sekä erilaista viihtyisää ja toimivaa kaupunkitilaa.

Helsingin omistamat maat Leppävaarassa sijaitsevat varsin hajallaan ja niitä on yhteensä noin 50 hehtaaria, josta Vermossa on noin 25 hehtaaria ja Laajalahden ruovikoita ja niiden täyttömaita noin 20 hehtaaria.

Alueet ovat yhtä vuokrattua Leppävaaran tonttia sekä Vermon ravirataa lukuun ottamatta rakentamattomat. Vermon raviradan noin 24,5 hehtaarin alueen vuokrasopimus jatkuu vuoden 2030 loppuun asti.

Hannusmetsän kokonaisuus on noin 44 hehtaaria, josta osayleiskaavassa noin 32 hehtaaria on osoitettu viheralueiksi ja noin 12 hehtaaria kaupunkimaiseksi asuntoalueeksi.

Juhana Vartiainen kertoo, että Helsingin ulkokunnissa omistamien maiden omistusstrategia on valmisteilla ja tullee kaupunkiympäristölautakunnan käsittelyyn loppuvuodesta.

– Jokainen kiinteistökauppa vaatii erillisen päätöksen. Päättäjätaho riippuu kaupan suuruudesta ja voi olla viranhaltija, kaupunkiympäristölautakunta, kaupunginhallitus tai kaupunginvaltuusto. Lähtökohtaisesti Helsinki on myynyt vain asemakaavoitettua maata, Vartiainen toteaa.

Myyntitavasta ei ole yleispäätöstä, vaan ne on päätetty tapauskohtaisesti erikseen. Myynnistä saataville rahoille ei osoiteta käyttötarkoitusta etukäteen.

Helsinki on hankkinut Espoossa omistamansa maat pääosin 1930-luvulla osana suurta kauppaa, jolla Helsinki osti Aktiebolaget M.G. Stenius Oy -nimisen kiinteistökehitysyhtiön maat Munkkiniemessä, Huopalahdessa, Espoon Suurhuopalahdessa ja Espoon Laajalahdessa.