Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuva: Bauhausin taakse nousee tornitalojen metsä – mittava hanke käyntiin Espoossa

Finnoon metrokeskuksen aikataulu on vielä epäselvä, mutta muualla Finnoon alueella suunnitelmat etenevät.

Espoon uusin korkean rakentamisen keskus rakenteille ehkä jo 2024 – luontojärjestöt edelleen epäileväisiä

Alueen pohjoisosaan, Bauhausin tavarataloa vastapäätä nousee asuinalue 1 600 asukkaalle.

Aluetta koskeva Rusthollin rinteen kaava on nyt tullut lainvoimaiseksi ja asuntokehitysyhtiö Bonava pääsee aloittamaan mittavan aluekehityshankkeen.

Noin 2,5 hehtaarin tontille nousee yhteensä 18 kerrostaloa, joiden korkeudet vaihtelevat 7–18 kerroksen välillä. Asuntorakentamisoikeutta yhtiön tonteilla on 78 500 kerrosneliömetriä.

Ensimmäisenä rakenteille lähtee Lounatuulen kotikortteli, joka sijoittuu Finnoon keskustan pohjoisosaan, noin puolen kilometrin päähän Finnoon metroasemasta.

Bonavan aluekehityssuunnitelmaan sisältyy myös päiväkoti sekä liiketilaksi toteutettava puistopaviljonki. Läheisyyteen sijoittuu myös noin 1,5 hehtaarin Matroonanpuisto, johon kaupunki suunnittelee ja toteuttaa erilaisia leikki- ja liikuntatoimintoja.

Pysäköinti on keskitetty pääosin asuin- ja toimitilakorttelin yhteiseen pysäköintilaitokseen, jonka katolle tulee koko aluetta palvelevia liikuntatoimintoja.

Asuintalojen suunnittelussa painottuvat Espoon kaupungin linjauksen mukaisesti ympäristöystävällinen ja kestävä kaupunkirakentaminen.

– Tämä tarkoittaa meille energiatehokkuuden edistämistä, elinkaaren aikaisen hiilijalanjäljen määrittämistä ja esimerkiksi viherkattojen ja talopesuloiden suunnittelua. Olemme jo aiemmin tehneet päätöksen A-energialuokasta kaikissa uusissa rakennushankkeissamme ja jatkamme johdonmukaista työtä kestävien ratkaisujen toteuttamiseksi myös Finnoossa. Selvityksessä ovat muun muassa maalämmön ja aurinkoenergian käytön mahdollisuudet, kertoo tiedotteessa Bonavan projektijohtaja Kimmo Manninen.

Alueelle on tulossa myös työpaikkoja. Toimitilojen rakentamisoikeutta alueella on 25 000 kerrosneliömetriä.

Tontilla tällä hetkellä sijaitsevat Kemiran vanha tutkimuskeskus puretaan rakentamisen tieltä. Kemira pysyy kuitenkin alueella jatkossakin.

– Kemiran tutkimuskeskuksen uusien laboratorio- ja toimistotilojen rakentaminen päästään aloittamaan alkuvuodesta 2023. Kemiran tutkimuskeskus on sijainnut Finnoossa jo yli 50 vuotta ja sijaitsee jatkossakin, kun muutamme Erica Green Chemistry Park yritys- ja tiedekeskittymään sen valmistuessa vuoden 2025 aikana, sanoo Kemiran kiinteistöistä ja investoinneista vastaava johtaja Jari Tolvanen tiedotteessa.

Bonava ja alueen omistava Kemiran Eläkesäätiö Neliapila allekirjoittivat kiinteistökaupan esisopimuksen vuonna 2018, jolloin yhteiseksi tavoitteeksi asetettiin asemakaavan muuttaminen asuin- ja toimistokäyttöön. Tonttikaupoissa voidaan nyt edetä, kun esisopimuksen ehtona ollut uuden asemakaavan lainvoimaisuus on toteutunut.

Finnoon metroasema seisoo yksinäisenä keskellä hiekkakenttää lintuja koskevan kiistan vuoksi – valtuusto hyväksyi nyt toistamiseen metrokeskuksen uudistetun kaavan

Koko Finnoon alueella on suunniteltu asuntoja jopa 17 000 asukkaalle. Rakentaminen tulee jatkumaan koko 2020-luvun.

Osa alueen kaavoista on saanut lainvoiman ja rakentaminen näillä alueilla on jo alkanut. Koko alueen keskuksen, metroaseman välittömään läheisyyteen suunnitellun tornitaloalueen rakentaminen on kuitenkin viivästynyt lintukosteikkoa koskevan kiistan vuoksi.

Nyt rakenteille lähtevä alue on sadan vuoden takaisten karttamerkintöjen mukaan ollut maastoltaan kallio- ja peltomaata jo puretun Finnoon kartanon kupeessa. Kartanon historia ulottuu ainakin vuoteen 1682, jolloin se merkittiin ratsutilaksi eli rustholliksi. Tilan historia näkyy edelleen alueen nimistössä.