Automuseon hallituksen jäsen hämmästelee uutta tonttijakoa, joka voisi ruuhkauttaa alueen pahasti.
Epävarmojen aikojen Espoon Automuseossa piti päättyä, kun museota ylläpitävä yhdistys osti 50 000 eurolla Espoon kaupungilta käyttämiensä näyttelytilojen rakennukset. Samalla kiinteistön alueesta tehtiin 30 vuoden maanvuokrasopimus.
Museoyhdistys otti vastattavakseen myös museorakennuksen ja meijerin korjausvelan, joka on yhteensä 700 000–1 000 000 euroa riippuen siitä, millaista tasoa tavoitellaan.
Nyt Automuseo on jälleen napit vastakkain kaupungin kanssa. Ristiriidan taustalla on alueen kaavoitus. Pakankylän asemakaava, joka käsittää muun muassa Backbyn kartanon ja automuseon ympäristön, hyväksyttiin lopulta vuonna 2019. Backbyn kartanon tiloissa toimii Kaisankodin kuntoutus ja työelämäpalvelut.
Joulun alla tehtiin automuseon aluetta koskeva uusi tonttijako. Automuseon hallitus katsoo, että kaupunki loukkaa automuseon oikeuksia, koska aiemmin sovitut asiat on sivuutettu.
Automuseon vuokrasopimukseen on kirjattu, että ”vuokralaiselle luovutetaan osana sopimista rasiteoikeus kulkua ja pysäköintiä varten”. Sopimuksessa olevassa liitekartassa ajo- ja pysäköintirasite on merkitty Bodomintieltä ja Snettansintieltä.
Uudessa tonttijaossa rasitteita ei kuitenkaan ole kirjattu.
– On hämmentävää ajatella, miksi ja kenen toimeksiannosta halutaan kaikin mahdollisin tavoin hankaloittaa toimintaa ja rikkoa kaikin tavoin solmittuja sopimuksia, Automuseon hallitukseen kuuluva Janne OIlenberg sanoo.
Alkuperäisessä ideassa Backbyn kartanon ympäristöön kaavailtiin palveluasumista, mutta nämä suunnitelmat eivät toteutuneet. Kartano vaihtoi omistajaa, eikä uusi omistaja halunnut kehittää aluetta palveluasumisen suuntaan.
Jos palveluasumista koskevat suunnitelmat olisivat toteutuneet, automuseo olisi jäänyt mottiin.
– Kaupungille jäi kuitenkin kulmatontti, joka nyt halutaan irrottaa automuseolle vuokratusta määrä-alasta. Ilmeisesti kaupungin tavoitteena on realisoida se, Ollenberg sanoo.
– Automuseo voi yksin vuokrasopimuksen haltijana hakea rasitetta kaupunkia eli tontin omistajaa kuulematta. Rasiteasia olisi pitänyt käsitellä tässä tonttijakotoimituksessa. Jos rasitetta ei kirjata, museo on pulassa.
Kulku uudelle tontille on merkitty kulkevaksi museon rautaporttien kautta. Ollenbergin mukaan tämä rikkoo aiemman sopimuksen ja heikentää museon toimintamahdollisuuksia.
– Vilkkaimpina päivinä portista kulkee satoja ihmisiä ja ajoneuvoja, jolloin on kohtuutonta edellyttää, että museo mukauttaisi toimintansa niin, että mahdollinen uusi asukasliikenne kulkisi läpi museon sisääntuloreittien ja parkkipaikkojen.
Pahimmassa tapauksessa rasitteiden purkaminen estäisi navetan ajorampin käytön museon toiseen kerrokseen ja pysäköintipaikkojen määrä vähenisi oleellisesti.
– Jos rasitetta ei tehdä julkiseksi, se ei sido mahdollista uutta tontinomistajaa, Janne Ollenberg painottaa.
Espoon Automuseo ry:n hallitus aikoo valittaa tonttijaosta.
Espoon Automuseo on toiminut Pakankylän kartanon vanhassa navetassa vuodesta 1979. Museossa käy vuosittain yli 6 000 maksavaa kävijää. Navetta ja muut vanhat rakennukset on suojeltu.