Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ferrari-lupaus Tuukka Taponen, 16, kertoo, millaiset mahtivoimat hän saa taakseen Maranellossa – "Se kehittää paljon enemmän kuin pelkkä ajaminen"

Lohjalainen 16-vuotias muuttaa Maranelloon neljän muun Ferrarin akatemiakuskin kanssa.

Tuukka Taposen viime vuoden loppu toi mukanaan odotettuja suuria muutoksia.

Vasta 16-vuotias Formula 4-luokkaan siirtyvä kuski valittiin Ferrarin junioriakatemiaan marraskuussa.

Joulukuussa perinteinen ja menestyksekäs italialainen autourheilutiimi Prema kertoi solmineensa ensi kauden kattavan sopimuksen Taposen kanssa.

Nyt Taponen on ehtinyt viettämään joululomaansa kotona Lohjalla.

Arkeen on Suomessakin kuulunut simulaattoriajoa ja fysiikkaharjoittelua. On Taponen ehtinyt käymään myös ulkojäillä luistelemassa ja pelaamassa.

Rauhallinen Taponen ei jännitä muutoksia ja tulevaa kautta, vaikka moni asia on muuttunut alla olevasta ajokista lähtien.

– Ei tämä arki sinänsä eroa aiemmista vuosista mitenkään. Lähdetään kisaamaan, Taponen naurahtaa Länsi-Uusimaa-lehden haastattelussa.

Taustajoukko eroaa kuitenkin aiemmasta selvästi. Oman luottohenkilön, Jussi Kohtalan lisäksi taustalla auttavat italialaiset autourheilun mahtivoimat.

Dataa on tosi paljon ja se on todella hyödyllistä kehittymisen kannalta.

Tuukka Taponen

– Premalla on kaksi tai kolme mekaanikkoa yhtä kuskia kohden ja insinööri, jonka kanssa käydään läpi kaikki data mitä autosta saadaan. Autossa on paljon sensoreita ja antureita, jotka mittaavat ajamista tarkasti; missä kohtaa jarrutan, kuinka kovaa jarrutan, kaikki ratin liikkeet. Dataa on tosi paljon ja se on todella hyödyllistä kehittymisen kannalta. Olen myös itse opetellut tulkitsemaan dataa, Taponen kertoo Länsi-Uusimaalle.

Myös Ferrari lähettää yleensä oman miehensä kisoihin FDA-kuljettajiensa avuksi.

Taponen on testannut Prema-tiimin kanssa syksystä alkaen formula nelosta ja saanut jo tuntumaa autoon. Hän on tyytyväinen tiimin tapaan tehdä huolellista ja laadukasta työtä.

– Prema testasi talvitesteissä hiukan vähemmän kuin muut tiimit, jos määrä lasketaan pelkkien kierrosten perusteella, mutta ajodataa käydään todella huolellisesti läpi ja katsotaan missä pitää parantaa ja tehdä muutoksia. Se kehittää paljon enemmän kuin pelkkä ajaminen ilman analyysiä, Taponen kertoo.

Tammikuussa Taponen aloittaa formula 4 -uransa Aasian sarjasta. Voitontahtoinen nuorimies ei ole vielä formuloissa kilpaillut kansainvälisellä tasolla, mutta odottaa itseltään kärkisijoja jo debyyttikaudellaan.

Talvisarjassa ajetaan viisi osakilpailua. Yhdessä kisassa on kolme lähtöä, 23–25 minuuttia per lähtö.

Aasian sarja on ennen kaikkea valmistautumista huhtikuussa alkavaan varsinaiseen tämän kauden pääsarjaan, joka ajetaan Italiassa.

– Menestys talvisarjassakin on toki tärkeää, mutta erityisesti vaakakupissa tulevaisuutta ajatellen painaa Italian sarja. Aasiassa on kuitenkin lähes kaikki samat kuskit kuin Italiassa, joten sieltä saa hyvää vertailupintaa, Taponen kertoo.

Taponen lensi loppiaisena Dubaihin, jossa ajetaan ensimmäinen kisa. Osakilpailujen välissä Taponen muuttaa tavaransa Maranelloon Italiaan. Suurin osa Ferrarin Junior Akatemian kuskeista asuu yhteisessä talossa omissa huoneissaan.

– Regional-sarjaa ajava Dino Beganovic täytti 18 vuotta ja muuttaa omilleen. Minulle vapautui hänen huoneensa, Taponen kertoo.

Hän jakaa talon neljän muun akatemiakuskin kanssa.

– Hirveän isoa muuttokuormaa ei tarvitse pakata, vaatteita ja tärkeimmät tavarat. Saan huoneeseeni Seinäjoelta myös hyvän simulaattorin harjoituksia varten, Taponen kertoo.

Vaikka asuinpaikka vaihtuu Lohjalta Italiaan Ferrarin kotiin Maranelloon, lupaa Taponen käydä myös Suomessa. Sillä välin arjessa perheen kanssa yhteyttä pidetään sujuvasti etäyhteyksien avulla.

– Pidemmillä vapailla jaksoilla tulen tietysti käymään kotona, Taponen lupaa.

Tämä juttu on julkaistu aiemmin Länsi-Uusimaassa.