Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asukkaat pelkäävät: Rekkaralli Helsingistä tukkisi pienen tien – kiista rakennusbuumissa syntyvistä ylijäämämaista hiertänyt 10 vuotta

Lähes ikuisuuskysymykseksi muodostunut kiista maankaatopaikan perustamisesta Kirkkonummen Kylmälään kiertää neljättä kertaa hallinnon rattaissa.

Vanhan sorakuopan omistaja lähestyi Kirkkonummen kuntaa ensimmäisen kerran jo 10 vuotta sitten ja halusi täyttää noin kahden hehtaarin alueen pääkaupunkiseudun rakennustyömailla syntyvillä pilaantumattomilla maa- ja kiviaineksilla.

Maankaatopaikoista syntyneitä kiistoja on vuosien mittaan käsitelty lukuisissa kohteissa Helsingin seudun kunnissa.

Rakennusten, katujen ja teiden alta on kaivettava Helsingin seudulla valtavia määriä pääasiassa savea ja kuljetettava pois. Rekat ajavat maamassoja useiden kymmenien kilometrien päähän.

Lue myös:

Asukkaat ihmeissään: Maankaatopaikka pikkutien päähän Kirkkonummella − maa-aines rekoilla Helsingistä

Kirkkonummen Kylmälässä vanhan soranottoalueen omistaja West Express Oy on viimeksi anonut lupaa rahdata 200 000 tonnia maa-aineksia kuuden vuoden aikana.

Täysperävaunullisilla autoilla määrä on noin 5 000 kuormaa. Enimmillään rahteja olisi lupa-anomuksen mukaan 30 yhdensuuntaista matkaa vuorokaudessa.

Kylmälän hanke ei ole läheskään suurimmista päästä. Kirkkonummellakin on haettu lupia vielä monta kertaa suuremmille täyttömäärille.

Paikalliset asukkaat ryhtyivät Kylmälässä vastustamaan yksityistien päässä olevan maankaatopaikan perustamista seitsemän vuotta sitten. Asukkaat pelkäävät erityisesti rekkaliikennettä kapealla tiellä.

Lue myös:

Pellon korotus vai maankaatopaikka – selvittely Kirkkonummen kiistakohteesta jatkuu

Kylmälän maankaatopaikkahanke on ollut Kirkkonummen rakennus- ja ympäristölautakunnassa kolme kertaa. Lautakunta on hylännyt joka kerta ympäristöluvan. Tuorein päätös on tehty tällä viikolla.

Lupa-asia oli jo kertaalleen Vaasan hallinto-oikeudessa, joka käsitteli sitä kaksi vuotta ja palautti asian uudelleen Kirkkonummen kunnalle. Oikeus ei ottanut kantaa itse asiaan, vaan puuttui muotoseikkoihin ja piti lautakunnan perusteluja puutteellisina.

Kirkkonummi hylkäsi luvan toistamiseen runsaat kaksi vuotta sitten. Luvanhakija ei jostain syystä valittanut päätöksestä ja kunnan hylkäävä päätös jäi voimaan.

West Express Oy jätti lupahakemuksen viime vuonna uudelleen lähes samanlaisena kuin aiemmin. Lautakunta hylkäsi anomuksen viime tiistaina yksimielisesti.

Asiaa esitellyt kunnan ympäristöpäällikkö esitti luvan hyväksymistä, kuten on tehnyt kaksi kertaa aiemminkin.

Päätös ei ole vielä lainvoimainen, siitä voi valittaa Vaasan hallinto-oikeuteen.