Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomalainen Jim Boman lopetti myyntihommat ja meni erikoiskouluun – tekee nyt Yhdysvalloissa unelmatyötä, josta ei vauhtia ja vaaraa puutu

Jim Boman toimii nyt Yhdysvaltojen rata-autoilun Indycar-sarjan Rahal racingin mekaanikkona.

Yhdysvaltojen rata-autoilun IndyCar-sarja käynnistyi ja avausosakilpailussa nähtiin melkoista romurallia. Lopulta voittoon ajoi ruotsalainen Marcus Ericsson.

Jim Boman näki kisan aitiopaikalta, sillä hän työskentelee mekaanikkona IndyCar-sarjassa. Hänen työantajana on Rahal Letterman Lanigan Racing.

– Tavallaan minulla on pitkä pesti Yhdysvaltoihin. Olen vakituisessa työsuhteessa täällä ilman mitään määrättyä aikaa. Voisi sanoa että pesti jatkuu niin kauan kuin reissaaminen maistuu, Boman sanoo Länsiväylän sisarlehti Uusimaalle.

Pitäähän tietysti kysellä Bomanilta voiko tämä olla se kuuluisa unelma-ammatti?

– Kyllä kai näinkin voisi sanoa. Sain tavallaan omasta harrastuksesta ammatin, niin siinä mielessä, nautin kyllä.

Faktaa ei tästä ole ja Bomankaan ei tiedä, onko suomalaisia ennen ollut sarjassa töissä mekaanikkona.

– Ei tallimme ole kovinkaan kansainvälinen. Tallissa suurin osa on yhdysvaltalaisia, muita suomalaisia ei ole.

Boman avaa vähän IndyCar-sarjaa.

– IndyCar sarjaa voisi kutsua Amerikan F1 sarjaksi. Autot ovat pitkälti verrattavissa F1 autoihin, kuskit ovat kaikki täysiä ammattilaisia. Kausi koostuu 17 kilpailuviikonlopusta ja niitä ajetaan ympäri Yhdysvaltoja.

Bomanin mukaan yksi sarjaan kuuluvasta kisasta on niin sanottu ”pääkisa”.

Sain harrastuksesta hyvän ammatin.

Jim Boman

– Legendaarinen Indy500 on kilpailu, joka ajetaan toukokuun 28. päivä Indianapoliksen radalla. Kyllähän tuon kisan tunnistaa moni autourheilua seurannut. Aika mahtavaa on kokea se kisatiimin jäsenenä.

Boman asuu Indianassa noin vartin ajomatkan päässä työpaikalta Indianapolista, kaupungissa nimeltä Carmel.

Boman avaa vähän siitä mistä kaikki oikeastaan alkoi.

– Vuonna 2017 aloitin työt hollantilaisessa tallissa nimeltä MP Motorsport. Aloitin Espanjan sekä Pohjoismaiden F4-sarjoissa mekaanikkona. Kuskina minulla oli tanskalainen Christian Lundgaard. Voitettiin molemmat sarjat. Seuraavana vuonna Christian siirtyi Formula Renault sarjaan johon siirryin hänen mukanaan.

Boman sanoo, että tuosta sarjasta tiimi nappasi rookie-mestaruuden sekä kokonaispisteiden toisen sijan.

– Tämän jälkeen Lundgaard jatkoi toiseen talliin, mutta päätin itse pysyä MP Motorsportilla, Boman sanoo Uusimaalle.

Viime vuoden lopulla Lundgaard oli päättämässä ensimmäistä kauttaan IndyCar sarjassa sekä teki kahden vuoden jatkosopimuksen.

– Hän oli kauden jälkeen yhteydessä minuun ja kysyi haluaisinko tulla hänen mekaanikokseen tänne Amerikkaan. Tässä sitä nyt ollaan. Cristian ajoi avauskisassa ihan hyvin, sijalle yhdeksän.

Boman on itse kilpaillut moottoriurheilussa kartingissa SM-tasolla.

– Joitain meriittejä minulla löytyy toki, mutta mielestäni ei niitä tarvitse mainita, hän naurahtaa.

Hän ajoi kartingia vuosina 2002–2012.

– Kipinä moottoriurheiluun on aina ollut kova. Omalla kohdalla piti todeta, ettei rahkeet riittäneet pidemmälle. On kuitenkin hienoa, kun sain tehtyä ammatin tästä kuitenkin.

Boman oli myyntialalla töissä, kun kuuli Autourheilumekaanikon koulusta, jonka järjesti Koiranen Motorsport yhdessä Kouvolan aikuiskoulutuskeskuksen kanssa.

– Päätin lopettaa työt ja suoritin kyseisen koulun vuonna 2016. Koulu perustui pitkälti siihen, että oltiin työharjoittelussa Pohjoismaiden F4-sarjassa.

Jos ja kun porvoolaislähtöisellä Bomanilla on vapaa-aikaa, niin mitä silloin on ohjelmassa?

– Urheilu on aina ollut minulle kaikkein tärkeintä vapaa-ajalla. Tällä hetkellä eniten vapaa-aikaa kuluu golfin parissa. Tämän lisäksi kuntosali on osana työpäiviä. Kyllähän myös tennis sekä padel ovat niitä mieluisia lajeja.

F1-sarja pyörähti käyntiin, ja muutkin urheilulajit kiinnostavat.

– En ole minkään lajin fani, mutta seuraan ihan kyllä kaikkea mahdollista formuloitten ja snookerin väliltä, Boman miettii.

Tämä juttu on julkaistu aiemmin Uusimaassa.