Kirkkonummella vapaaehtoiset kartoittivat teiden kuntoa, Espoossa etsitään vieraslajeja. Kirkkonummella ahkerin saa 120 euroa.
Kuntalaisilla on useilla paikkakunnilla alkavana kesänä mahdollisuus auttaa kartoittamaan elinympäristön kuntoa, kuten katuja ja lähiluontoa. Tarvitaan vain älypuhelin, jokin kulkupeli ja vähän leikkimieltä. Pientä ansiotakin on luvassa.
Kirkkonummella pienehkö joukko vapaaehtoisia osallistui viime viikonvaihteessa katujen kuntokartoitukseen. Tavoitteena oli kuvata kaikki kunnan hoidossa olevat kadut, joita on noin 130 kilometriä.
– Mukana oli 18 osallistujaa, mikä oli tempaukseen ihan riittävä määrä. Päivässä saatiin videokuvat noin 95 prosentista kunnan kaduista. Vain Veikkolasta jäi jotakin kuvaamatta, kertoo Crowdsorsa Oy:n toimitusjohtaja Toni Paju.
Yhtiön kehittämällä sovelluksella kuvatuista videoista on luvassa palkkio. Kirkkonummella ahkerin kunnan katuverkon kiertäjä saa 120 euroa pankkitililleen.
Videot käyvät läpi laaduntarkistuksen, minkä jälkeen niistä analysoidaan tekoälyn avulla teiden päällystevauriot.
Kirkkonummen kunta saa kattavan kartoituksen katujensa tilasta, eikä kohteita tarvitse käydä metri metriltä läpi auto- ja jalkapartiossa.
Tiedolla ohjataan kunnostustöitä eniten vaurioituneisiin kohteisiin. Kunnalle projekti maksaa runsaat 17 000 euroa.
Kuvauspäiviin etsitään vapaaehtoisia, jotka lataavat sovelluksen älypuhelimeensa ja antavat omat tietonsa.
Kartalle on ennakkoon täpätty virtuaalimarjoja, joissa on koordinaatit. Pelaajat keräävät niitä kartalta nauhoittamalla tiestä videota.
Kerätyt objektit katoavat kaikkien käyttäjien kartoilta, mikä ilmaisee osallistujille, mistä katujen kuntotieto on vielä keräämättä.
Menetelmällä voidaan kerätä monenlaista tietoa ympäristöstä.

Espoossa kaupunkilaiset pääsevät seuraavaksi jalkautumaan lähiluontoon.
Piakkoin, kun kasvien kukinta on kukkeimmillaan, Crowdsorsa ja kaupunki kartoittavat vieraslajeja.
Luonnon monimuotoisuutta uhkaavaa vieraslajiongelmaa ratkaistaan Espoon kaupungin mukaan tiettävästi ensimmäistä kertaa maailmassa mobiilipelillä joukkoistamalla.
Kohteina ovat Espoon niityt ja niille levinneet kurtturuusu, jättiputki, lupiini ja jättipalsami.
Osallistujat kuvaavat vieraslajikasvustoja. Sovellus tallentaa paikkakoordinaatit ja näin voidaan saada tarkka käsitys myös kasvuston koosta.
Jos osallistuja ryhtyy kenttähommiin ja kuvaa lopputuloksen, saa lisätienestiä.
Sovellusta ja joukkoistamista on luvassa tänä kesänä myös satojen kilometrien taipaleilla pyöräteitä ainakin kahdessa maakunnassa. Crowdsorsa on jättänyt tarjouksen Väylävirastolle Uudenmaan pyöräteistä. Helsinki ja Tampere ovat kokeilleet menetelmää jo kaksi vuotta sitten.
Crowdsorsa on tamperelainen joukkoistettuun datan keruuseen erikoistunut startup-yritys.