Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oilersin joukkueenjohtaja Rade Markelin tietää, mikä ruoka öljymiehille maistuu – "Jengi tykkää niistä ihan kympillä"

F-liiga: Oilers janosi tänä vuonna kultaa, mutta päätyi pelaamaan pronssista. Silloinkin tarvitaan taustatyön tekijää Rasmus Markeliniä.

F-liigassa pelaavalla Oilersilla on yksi huoltaja ja kaksi joukkueenjohtajaa auttamassa pelaajia niin arkena kuin pelipäivinä.

Rasmus ”Rade” Markelin päätti kymmenvuotisen pelaajauransa viime kevääseen, mutta halu olla joukkueen mukana ja sen arjessa saivat kolmikymppisen ex-pelaajan jatkamaan taustavoimissa.

– Hauskaa, että heti ensimmäisenä vuotena toimihenkilönä pääsee haastatteluun. Pelaajauran aikana minua ei haastateltu koskaan, Markelin nauraa.

Oilersissa joukkueenjohtajan tehtävät on jaettu Markelin ja Kaj Fernströmin kesken.

– Kaj hoitaa niin sanotusti ulkoiset asiat kuten vieraspelien bussit, hotellit, ruokailut ja yhteydet liittoon. Minä keskityn enemmän sisäisiin juttuihin ja sen lisäksi hoidan kaikki virkistystapahtumat, Markelin kertoo.

Puhuvatko pelaajat ongelmistaan joukkueenjohtajan kanssa?

– Jotkut pelaajat kääntyvät asioissaan minun puoleeni, olen vähän kuin välittäjänä valmentajien ja pelaajien välissä. Pystyn tuomaan omaa näkemystäni aika hyvin pelaajataustani takia.

Kopissa pelaajat keskustelevat arkisista jutuistaan. Oilersin pelaajista poikkeuksellisen moni pelaa golfia. Golf puhuttaa lähes koko ajan.

– Intohimoisia jätkiä. Pelataan melkein kaikki vielä samalla kentällä. Järjestän meille kesäkuussa seuran omat jokavuotiset golf-kisat, Markelin sanoo.

Oilersilla on oma sauna Tapiolan Urheilutalolla. Kotipelin jälkeen iso osa pelaajista jää saunomaan hallille.

– Meillä on pelin jälkeen aina ruoka täällä hallilla. Sen jälkeen mennään saunaan ja ollaan hallilla aika pitkään, Markelin kertoo.

Pelin aikana pelaajille on tarjolla erilaista välipalaa hedelmistä energiapatukoihin ja erilaisiin juomiin.

– Suolatikkuja menee kamalasti, nimenomaan Taffelin tikut maistuvat. Niissä on vähän enemmän suolaa, jengi tykkää niistä ihan kympillä.

Salibandyn huoltotoimet ovat melko kevyitä esimerkiksi jääkiekkoon verrattuna. Mailoja katkeilee ja tekstiilit kaipaavat välillä vähän huoltoa, mutta muuten pelaajat pärjäävät melko lailla omillaan.

Joukkueenjohtajat ja huolto ovat näkymättömin pala salibandysirkusta.

– Me tulemme yleensä 2,5 tuntia ennen ottelun alkua hallille ja lähdemme viimeisenä. Katsomme, että kaikki paikat ovat kunnossa ja seuraavaa tapahtumaa varten valmiina, Markelin tiivistää.

Oilers kärsi kirvelevän tappion Nokian KrP:lle keskiviikkona Espoossa jatkoajalle venyneessä pelissä. Ottelusarja päättyi näin nokialaisille 4–2.

Tappion myötä Oilersilla on edessään pronssiottelu.

Oilers-hyökkääjä Eino Pesu kommentoi pettymykseen päättynyttä ottelua joukkueen verkkosivuilla:

– Parannettiin edelliseen peliin. Pelattiin kypsemmin ja ylipäätään kokonaisvaltaisesti paremmin. Ottelu oli lopulta aika kolikonheittoa ja hävittiin.

Pronssipeliin jäi vielä paukkuja, sillä kausi on ollut muutoin espoolaisille hyvä.

– Tämä on ollut hieno matka, vaikka tällä hetkellä tuntuukin pahalta. Vielä on yksi peli jäljellä, ja voittoonhan olisi tietysti hieno lopettaa kausi.

Näin peleihin valmistaudutaan

Oilersin pelaajat saapuvat kotiottelupäivänä 1,5 tuntia ennen ottelun alkua hallille. Joukkueen huoltaja, maalivahti Joonas Kaltiaisen isä Kai on keittänyt pelaajille kahvit valmiiksi.

Kun pelaajat ovat saapuneet paikalle, päävalmentaja Heikki Luukkonen puhuu muutaman minuutin illan tärkeistä teemoista.

Tämän jälkeen osa pelaajista menee kentälle höntsäilemään, osa menee ulos.

Vajaa tunti ennen ottelun alkamista, pelaajat menevät kaikki yhdessä kentälle tekemään alkulämmöt. Ensin noin kymmenen minuuttia etukäteen suunniteltua jumppaa ilman mailoja. Tämän jälkeen mailojen kanssa etukäteen sovitut asiat tehdään 25 minuutissa.

Viisitoista minuuttia ennen pelin alkua kaikki pelaajat ovat kopissa.

Viisi minuuttia ennen H-hetkeä pärähtää soimaan HIFK:n jääkiekkofaneille tuttu Status Quon What ever you want – ja pelaajat lähtevät latautuneena kentälle.