Funky Team Finland puristi harrastusmaksut alas ja nosti valmentajien palkkaa.
Kohonneet lasten harrastuskustannukset ovat olleet viime aikoina median otsikoissa arkipäivää.
Ongelma on kouraissut myös Espoossa toimivaa cheerleading- ja cheertanssiseura Funky Team Finlandia, jonka riveistä katosi pandemian aikana lähes 70 prosenttia jäsenistä.
Jo ennen koronaa seuran vastuuhenkilöt olivat saaneet kuulla, että harrastaminen on kallista. Seuran nykyinen puheenjohtaja Karoliina Nikkola kertoo, että asiaan oli pakko reagoida. Nyt harrastuskuluja on puristettu alas.
– Aloimme aktiivisesti miettiä, millä tavalla saamme kustannuksia alennettua. Nyt tehty työ alkaa näkyä. Nykyisin iso osa toiminnasta keskittyy Juvanmalmilla olevaan vanhaan teollisuuskiinteistöön. Tällä hetkellä seuramme juniori maksaa keskiarvoisesti 250 euroa per kausi. Meillä kaudet ovat siis syksy ja kevät, Nikkola tarkentaa.

Seuran joukkueet harjoittelevat sekä Juvanmalmilla että eri koulujen saleissa.
– Keräämme erilaisilla tapahtumilla ja kilpailuilla pientä jatkuvaa tuloa kassaan. Pyöritämme niitä omin vapaaehtoisvoimin. Lisäksi oma vuokrahalli antaa meille paljon uusia mahdollisuuksia tuottaa toimintaa, emme ole enää niin paljon kouluvuorojen varassa, Nikkola kertoo.
– Olemme kyenneet laskemaan kausimaksuja kaikilta joukkueilta. Ryhdyimme myös yhteistyöhön SOS-lapsikylän ja Hope -yhdistyksen kanssa. Näin tarjoamme maksuttomia paikkoja harrastejoukkueissa myös vähävaraisille, talous- ja hallintokoordinaattori Katja Rosenqvist täydentää.
Seurassa vallitseekin nyt hyvä ja luottavainen tunnelma tulevaisuudesta. Kokopäiväistä työntekijöitä on kolme ja valmentajia noin 40.
– Teimme esisopimuksen syksyllä 2024 Kivenlahteen valmistuvaan hybridiareenaan. Sen myötä laajennamme toimintaamme lisää, Karoliina Nikkola iloitsee.
Jatkossa arjen pyörittämistä helpottavat valtavasti kaksi omaa, lajiin erikoistunutta toimipistettä, joissa voi harrastaa ja kilpaurheilla.
Katja Rosenqvist kertoo, että korona-aikana lopettaneista harrastajista on palannut tähän mennessä noin 20 prosenttia. Seurassa urheilee nyt noin 400 lasta ja nuorta.

Puheenjohtaja Nikkola kertoo, että kaikki kerätty raha halutaan palauttaa toimintaan palveluna.
– Perusajatuksemme on, että harrastaa voi mahdollisimman matalalla kynnyksellä ja edullisesti.
Valmennuskoordinaattori Vuokko Mononen muistuttaa vielä, että myös valmentajat halutaan pitää tyytyväisinä.
– Nostimme valmentajien palkkoja ja lisäsimme palkkion myös suunnittelutyöstä. Lisäksi olemme investoineet harjoitusvälineisiin.
Pitkäjänteinen ja sisukas työ on tuottanut tulosta. On virkistävää, että seurassa on uskallettu ajatella rohkeasti uudella tavalla. Kun hyviä asioita on tapahtunut, kiinnostus seuraa kohtaan on kasvanut.
– Seurallemme myönnettiin yli kymmenen Suomen Cheerleadingliiton ansiomerkkiä. Ansiomerkkejä myönnetään toimijoille, jotka ovat vieneet lajia eteenpäin useiden vuosien ajan, Nikkola iloitsee.
Funky Team toimii myös Helsingissä ja Vantaalla. Seura on menestynyt etenkin cheertanssissa ja kilpaillut EM- ja MM-kilpailuissa.
Jutun videot ovat Funky Team Finlandin tuottamia.