Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yläkoululaisten harrastusiltapäivät käynnistyvät koronatauon jälkeen – nuorille on keskiviikkoisin tarjolla runsaasti ilmaisia liikuntaharrastuksia

– Pandemia katkaisi hyvään lentoon lähteneen lapsille ja nuorille suunnatun liikuntailtapäivän. Onneksi päästään nyt taas vauhtiin ja avaamaan keskiviikkoiltapäivien tapahtumat 1. syyskuuta alkaen, liikuntakoordinaattori Camilo Miettinen iloitsee.

Alakouluikäisten toiminta alkaa ensi viikolla.

Liikuntakoordinaattori on vuodesta 2017 alkaen vetänyt hanketta, jossa yläkouluikäisille toteutetaan maksuttomia liikuntapalveluja yhteistyössä koulun ja seurojen kanssa.

– Kohderyhmänä on tavoitteellisesti seurassa harrastavat ja ne, jotka haluavat kokeilla eri harrastuksia tai ovat lopettaneet seuratoiminnan. Tavoitteellisesti harrastaville tulee myös yksi iltapäiväharjoite, joka vapauttaa yhden illan tärkeään sosiaaliseen elämään.

Espoossa on noin neljä sataa urheiluseuraa, jotka liikuttavat arviolta 45 000 alle 20-vuotiasta harrastajaa. Kaupunki haluaa luoda seuroille yhteiset kestävän kasvatuksen kriteerit. Siksi myös koulut on haluttu valjastaa yhteisten liikuntatavoitteiden saavuttamiseen.

Jokainen yläkoulu lopettaa oppitunnit keskiviikkoisin 14.30.

– Kaikille halukkaille eri lajeja, lähellä kotia ja koulua ilmaiseksi pienin alueellisin eroin, Miettinen innostuu.

Kouluilla on tärkeä rooli kokonaisuuden kannalta. Viesti mahdollisuudesta menee lapsille luontevimmin kouluissa opettajien välityksellä. Seurat organisoivat ohjaajat paikalle. Espoon kaupunki kustantaa niin ohjaajapalkkiot kuin tilavuokrat.

– Tällä hetkellä harrastusiltapäivässä on mukana yli 20 seuraa. Lajikirjo on laaja: miekkailua, rytmistä voimistelua, palloilulajeja, luistelua, uintia…

– Haluamme, että tapahtumat näyttävät seurojen toiminnalta. Nyt tämä on jo osalla seuroista arkea ja tärkeä osa kokonaistoimintaa.

Toimintaa on laajennettu myös erityistukea tarvitseville nuorille.

Espoo liikkuu -visioon 2030 on kirjattu, että iltapäivätoimintaa lisätään. Kaupungin liikuntajohtaja Martti Merra halusi rakentaa päivän, jossa kaikille tarjotaan mahdollisuus liikkua ja kokeilla eri lajeja ohjatusti.

– Alku oli tietysti hidasta. Saimme silti eri kouluissa ja lajeissa liikkeelle noin 650 lasta. Vähän ennen koronaa luku oli noussut jo reippaasti yli tuhannen, mutta pandemia sotki kuvioita, Miettinen harmittelee.

Seurat ovat saaneet tätä kautta myös uusia harrastajia ryhmiinsä.

– Alussa oli tietysti vuorovaikutushaasteita niin koulujen kuin seurojen kanssa. Tämän jälkeen on ollut kiva havaita, että kaikki osapuolet ovat alkaneet nähdä toiminnan arvon.

Miettinen on itse entinen huippu-urheilija. Hän pitää erityisen tärkeänä, että lapsille ja nuorille tarjotaan monipuolista liikuntaa eri kanavia käyttäen. Kaikki lapset eivät löydä reittiä seuratoiminnan piiriin.

– Jo oppimisen kannalta on tärkeää, että lapsi liikkuu, Camilo Miettinen hahmottaa.